Blockchain in ontwikkeling: hype of toekomst? 2018-01-30T15:16:34+00:00

Blockchain in ontwikkeling: hype of toekomst?

Blockchain netwerk ontwikkelingHet lijkt af en toe wel alsof iedereen het erover heeft, maar niemand precies weet wat het nou is en hoe het fatsoenlijk ingezet kan worden: de blockchain. Vaak uitgelegd met termen zoals distributed ledger, decentralisatie, cryptografie en vele andere woorden welke het soms alleen maar ingewikkelder doen klinken. Ziet u ook door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, u bent niet de enige.

Blockchain en achterliggende techniek is inderdaad ingewikkeld, maar de basis hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Hieronder volgt een beknopte uitleg van deze basis, zodat we vervolgens diepere materie kunnen behandelen. Daarna kunt u hopelijk beter beoordelen of het slechts een hype is, of dat het daadwerkelijk iets voor uw bedrijf kan betekenen.

Waar komt het vandaan?

De technologie is voortgekomen uit Bitcoin, wat het eerste systeem was dat hier gebruik van maakte. Naarmate Bitcoin zich verder ontwikkelde bedacht men dat de achterliggende technologie voor veel meer zaken gebruikt kan worden. Hierna volgde vele andere crypto currencies of crypto assets welke zeer diverse toepassingen hebben. Daarbij ontstaan er tegenwoordig steeds meer private blockchains: dit zijn dus private blockchain toepassingen welke bedoelt zijn voor eigen systemen, deze zijn dus niet openbaar zoals de vele crypto’s welke we tegenwoordig kennen.

Wat zijn de voordelen?

Voor de snelle lezers hieronder alvast de voordelen op een rijtje, deze zullen vervolgens verder worden toegelicht:

  • Veilig
  • Gedecentraliseerd (dus bijna niet meer te manipuleren)
  • Geen fraude meer mogelijk (trustless systeem)
  • Verificatie in de blockchain: acties worden dus op vele locaties geregistreerd.
  • In vele vormen toepasbaar (zeker niet alleen als valuta)
  • Snel

“Het principe van decentralisatie houd in dat de macht dus niet meer bij een of enkele entiteiten ligt.”

Ten eerste is het een digitaal systeem dat door middel van cryptografie beveiligd word. Hierdoor is het onmogelijk om te hacken. Daarbij zijn de systemen vaak een heel stuk sneller dan de traditionele systemen welke we vandaag de dag gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan banktransacties welke internationaal tegenwoordig nog dagen of soms zelfs weken kunnen duren. Ook is blockchain vaak gedecentraliseerd. We zijn tot op heden gewend dat alles gecentraliseerd is, dat wil zeggen dat de macht bij een bepaald persoon of entiteit ligt. Denk dan aan banken en financiële instellingen welke de controle hebben over geld, notarissen over contracten en afspraken, en overheden over de hoeveelheid stemmen welke bereikt worden tijdens verkiezingen. De ervaring leert ons dat het vaak fout gaat met gecentraliseerde systemen. Als actueel voorbeeld hebben we bijvoorbeeld de kredietcrisis van 2007/2008: deze is in feite ontstaan door massale fraude bij hypotheekverstrekkers. Dit was een gecentraliseerd systeem waarbij de macht bij enkele entiteiten lag.

Het principe van decentralisatie houd in dat de macht dus niet meer bij een of enkele entiteiten ligt. In plaats hiervan word er een systeem ontwikkelt wat vervolgens op zichzelf staat en wat ook niet meer te manipuleren is, zelfs niet door de makers van het systeem. Hierdoor kan niemand met geld, contracten, hypotheken en andere zaken sjoemelen. Via deze methode kunnen zaken zoals fraude en corruptie vrijwel geheel verbannen worden(!). Men spreekt hierdoor ook wel van een trustless omgeving: het is simpelweg niet meer nodig om vertrouwen te hebben in een bepaalde entiteit aangezien alles in een systeem staat dat niet meer te manipuleren is.

Afgezien van decentralisatie zijn er meer voordelen. Hiervoor is het belangrijk om te weten hoe een blockchain nou eigenlijk werkt. Wanneer er een actie plaatsvind, laten we voor het gemak even een transactie nemen, word dit niet meer op slechts één locatie geregistreerd. In plaats daarvan word er op meerdere locaties geregistreerd dat deze transactie plaats heeft gevonden (incl. andere relevante data zoals tijd, ontvangadres, zendadres, transactiekosten, et cetera). Wanneer iets of iemand hiermee probeert te frauderen is dus ten alle tijden te controleren of deze claim klopt. Dit principe kan dus voor talloze zaken ingezet worden naast transacties: denk bijvoorbeeld aan contracten, hypotheken, stemmen, etc.

Naast bovenstaande zaken is ook snelheid een belangrijk voordeel van blockchain technologie. Aangezien alles digitaal, geautomatiseerd en via het internet gebeurt is het vaak veel sneller dan bijv. traditionele banktransacties, notarissen, overheden, etc.

Sommige reageren laconiek op de voordelen van blockchain, maar wanneer je nog eens dieper nadenkt bied dit gigantische mogelijkheden. Wanneer we dergelijke systemen zouden gebruiken zou de eerder genoemde kredietcrisis bijvoorbeeld nooit zijn ontstaan. Corruptie zou worden uitgebannen. De macht van instanties zoals banken zou afnemen. Geld zou niet meer zomaar bijgeprint kunnen worden wanneer een overheid dat wilt. Frauderen is niet meer mogelijk… Food for thought!

 “De Hub werkt volgens een geavanceerd algoritme, dat is gebaseerd op online dating.”

Outsourcing Hub helpt je aan de juiste blockchain bedrijven

Het vinden van geschikte blockchain companies is niet vanzelfsprekend. Of je nu zoekt via Google of via je eigen netwerk: je weet nooit zeker of je een goede match te pakken hebt. En misschien wel belangrijker: of je een bétere match misloopt. En dat is precies waar Outsourcing Hub je bij kan helpen.

Outsourcing Hub is een onafhankelijk platform waarbij meer dan 100 IT providers zijn aangesloten. De Hub werkt volgens een geavanceerd algoritme, dat is gebaseerd op online dating: jij geeft aan wat je belangrijk vindt in de potentiële IT-partner. Ook geef je aan welk ‘probleem’ je bij die blockchain bedrijven neer wilt leggen – in dit geval bijvoorbeeld blockchain development of distributed ledgers. De Hub filtert uit alle mogelijke aanbieders een duidelijk overzicht van de partijen die jou kunnen helpen. Dit is volledig transparant en onafhankelijk – je krijgt de objectief beste match te zien.

Snel en volledig overzicht van blockchain companies

Vervolgens kun je (eventueel anoniem) contact opnemen met een of meerdere partijen, om bijvoorbeeld wat vragen voor te leggen of eens kennis te maken. Heb je hele specifieke vragen over blockchain ontwikkeling, bijvoorbeeld vanwege eisen binnen jouw branche of eigen bedrijfsapplicaties, dan is dit ook het moment om verschillende blockchain bedrijven om uitleg te vragen. Natuurlijk kan dat wederom anoniem.

De combinatie van de onafhankelijke selectie op basis van harde criteria, plus de feedback die een provider geeft op jouw (anonieme) vragen, maken dat je een volledig én eerlijk beeld van de markt voor blockchain Nederland krijgt. Zo bespaar je een hoop tijd, kosten en frustratie. Je weet zeker dat je geen geschikte partijen overslaat en de kans op een mismatch is miniem.

Je krijgt een volledig én eerlijk beeld van de markt voor blockchain bedrijven en blockchain ontwikkeling.

Ben je enthousiast over blockchain? Mooi!

  • Met de Lighter Search krijg je direct een (extra light) voorproefje van ons systeem.
  • Wil je direct echt aan de slag? Doe dan een (gratis) Light Search. Met acht basisvragen helpen we je een heel eind op weg in de zoektocht naar de juiste partner. Dit is vergelijkbaar met een marktverkenning.
  • Ben je bezig met een (complex) outsourcing selectietraject omtrent blockchain? Dan is de Standard Search je beste vriend. Hier maak je niet alleen een selectie van de objectief meest geschikte partijen, maar heb je ook de mogelijkheid om (anoniem) het gesprek aan te gaan. Overigens kun je met de Standard Search ook prima verschillende disciplines combineren, zoals bijvoorbeeld cyber security en digitale transformatie of software development (of kies uit de 100+ andere thema’s).

Wil je meer weten over de verschillende searches en hoe Outsourcing Hub bij jou past, bekijk dan eens de productvergelijking. Of neem even contact met ons op, dat mag natuurlijk ook! We helpen je graag op weg.

Kies ook voor Outsourcing Hub

Inmiddels is Outsourcing Hub uitgegroeid tot een volwassen systeem met meer dan 100 geregistreerde IT-providers en wordt er al op meer dan vijftig datapunten gematcht. Bent u benieuwd wat Outsourcing Hub voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen? Hoeveel tijd en kosten u kunt besparen?

Maak dan een gratis account aan, maak uw keuze hieronder.

Ik werk voor één bedrijf

Wij besteden delen van onze IT uit, of overwegen dat te doen. Ik werk als CIO, IT-manager, sourcing / vendor manager, inkoper, contract manager, category manager, of in een soortgelijke functie.

Ik ben CIO of ICT-inkoper bij één bedrijf

Ik werk voor meerdere bedrijven

Mijn werk bestaat uit het adviseren van klanten inzake IT en/of IT outsourcing. Ik ben onafhankelijk en werk als zelfstandige (ZZP) of ik werk voor een adviesbedrijf met meerdere consultants in dienst.

Ik ben adviseur voor meerdere bedrijven

Outsourcing Hub heeft de grootste en meest up-to-date database van blockchain Nederland.