Internet of Things (IoT): de wereld in verbinding 2017-12-21T22:48:24+00:00

Internet of Things (IoT): de wereld in verbinding

iot development

In de toekomst zullen steeds meer traditioneel offline apparaten verbonden zijn met het internet. Denk bijvoorbeeld aan je koelkast, auto, wekker en andere alledaagse tech. En zodra ze verbonden zijn met internet, zijn ze automatisch ook verbonden aan elkaar. De verzamelnaam voor deze ontwikkeling word ook wel Internet of Things (of IoT) genoemd. Is IoT development één van de grootste ontwikkelingen in de nabije toekomst? 

Internet of Things biedt ontelbaar veel mogelijkheden. Allerhande apparaten kunnen automatisch data naar ons én naar elkaar doorsturen, waardoor “machine to machine” communicatie ontstaat.

Denk dan aan:

  • De koelkast detecteert dat je nog maar een bodempje melk in huis hebt, stuurt een bestelling naar de supermarkt en zorgt zo dat jij altijd de juiste voorraad in huis hebt.
  • Je auto leert – tijdens het rijden – over zichzelf en de omgeving. Data over een versleten onderdeel wordt rechtstreeks naar de garage verzonden en de locatiegegevens van een glad wegdek worden doorgezet naar de ANWB. Vervolgens kunnen andere auto’s hun onderdelen of rijstijl aanpassen, waardoor de hele productelijn  zichzelf continu verbetert.
  • Je auto wordt automatisch herkent wanneer je gaat tanken. Je hoeft niet meer handmatig te betalen, aan de hand van je kenteken wordt het juiste bedrag automatisch afgeschreven van het gekoppelde rekeningnummer.
  • De slimme thermostaat in je huis weet door de locatie van je telefoon of je (bijna) thuis bent. De verwarming wordt automatisch aangepast aan je standaard voorkeuren. Met behulp van bewegingsdetectoren kun je er voor kiezen om bepaalde ruimtes, bijvoorbeeld de werk- of studeerkamer, alleen te verwarmen als ze in gebruik zijn.

Ook de eventuele betalingen van bovenstaande voorbeelden zouden compleet geautomatiseerd kunnen worden via een cryptocurrency zoals IOTA (digitale valuta welke zich richt op nano- en machine-to-machine transacties). Hierdoor worden transacties makkelijker, sneller, veiliger en goedkoper (of zelfs gratis).

Ben je klaar voor de toekomst?

Voor een traditioneel huishouden klinken bovenstaande voorbeelden als science fiction. Toch zijn het toepassingen die al gebruikt worden of binnen handbereik liggen. De komende jaren zal Internet of Things steeds meer vorm krijgen en verder geïntegreerd worden in het dagelijks leven. Wat zijn hiervan de gevolgen voor jouw bedrijf, hoe kun je hier in je bedrijfsvoering gebruik van maken en welke commerciële kansen liggen er voor IoT development?

iot development

Bron: Mario Morales, IDC

“Hoe weet je welk bedrijf het beste bij je past? Hoe beoordeel je een IoT development-partner als je daar zelf niet voldoende kennis van hebt?”

IoT development en platforms

Ontwikkeling van IoT toepassingen en platforms kan lastig zijn. Het gaat om een redelijk nieuw vakgebied, waar nog relatief weinig professionals bekend mee zijn. Juist daarom is het belangrijk om direct met de juiste partijen om tafel te zitten. Een mismatch is immers zonde van tijd, geld en energie. Maar hoe weet je welke potentiële partner het best bij je past? In het bijzonder wanneer je zelf geen uitgebreide kennis hebt van IoT development kan het lastig zijn om met ontwikkelaars met de juiste kennis en ervaring in contact te komen. En afgezien van kennis en professionaliteit is het natuurlijk ook belangrijk dat deze organisatie op andere vlakken aansluit op het project.

De zoektocht begint vaak bij eigen netwerk of simpelweg op Google. Je bent hierbij al snel een hoop onderzoek en belletjes verder voor je überhaupt met iemand om de tafel zit, terwijl de kans groot is dat je niet direct dé perfecte match te pakken hebt. Er blijven altijd partijen over die je niet hebt meegenomen in je onderzoek, terwijl ze mogelijk wél de beste match zijn. Zonde toch? Dit kan goedkoper, beter en sneller!

Zoeken naar de juiste Internet of Things development partner

Via Outsourcing Hub maak je in een paar stappen een volledig onafhankelijke analyse van vrijwel de gehele markt. Met meer dan 100 IT-providers hebben wij een goed beeld van de spelers in de markt. We vragen jou naar specifieke eisen en wensen, en wat informatie over jouw bedrijf. Op die manier helpen we je jouw IoT-vraag helder te krijgen, én kunnen we je een snel en overzichtelijk beeld van relevante IoT development partners geven.

Vaak denkt men bij het woord “outsourcing” direct aan goedkope en vaak technisch minder sterke mankracht in het buitenland. Laten we hier direct duidelijk over zijn: dit zijn niet de bedrijven die je tegenkomt in “de hub”. De IT providers die zijn opgenomen in het systeem zijn hoogstaande IT bedrijven die stuk voor stuk zijn gecontroleerd op kwaliteit en kunde en hebben hun sporen in de Nederlandse IT-sector ruimschoots verdiend. Bekijk bijvoorbeeld ook dit overzicht van alle aangesloten IT Providers.

Je kunt Outsourcing Hub inzetten voor een eenvoudige marktverkenning. Dat geeft je een goed beeld van relevante partners betreft development en platforms voor Internet of Things. Ook bij een uitgebreider selectietraject of als onderdeel van een aanbesteding kan de Hub gebruikt worden. Op deze manier kom je gemakkelijk bij de juiste partij uit zonder daar veel geld, tijd of moeite in te stoppen. Daarbij weet je zeker dat de belangrijkste potentiele partners in IoT development zijn meegenomen in de analyse. De Hub is daarmee een geavanceerd matchingplatform voor vraag en aanbod van IT-diensten. Overigens kun je IoT ook combineren met andere thema’s als cyber security, digitale transformatie of software development (of een van de 100+ andere thema’s).

Het lijkt dus een beetje op online dating voor IT vraagstukken en oplossingen. Jij bent hierin zélf de partij die bepaalt of je al dan niet in contact wilt komen met een IT provider. Je kunt ook anoniem contact opnemen om te bekijken hoe een beoogde partner over bepaalde zaken denkt, zonder direct persoonlijk contact aan te gaan. Oftewel: bekijk rustig de mogelijkheden, waarna je zelf kiest of je een contact initieert. Wanneer je Outsourcing Hub vergelijkt met een “traditionele aanpak” (zoals eigen netwerk, Google, of een externe consultant), kunnen we stellen dat je met de traditionele aanpak in principe met oogkleppen op werkt. Met Outsourcing Hub kan daarentegen de complete markt snel, objectief én volledig worden onderzocht.

 “Waar het om gaat is dat u niet zomaar met iemand in gesprek wilt, maar met een Internet of Things development partner die in potentie goed bij uw bedrijf of organisatie past.”

6 richtlijnen voor IoT Development

Een goede voorbereiding is het halve werk. Houd bij de selectie van de juiste partner betreft Internet of Things Development deze 6 punten in gedachten:

1. Cyber security
Internet of Things brengt veel mooie ontwikkelingen met zich mee. Maar er zijn ook risico’s. Connected apparaten kunnen ook worden gehackt. En een gehackte wekker klinkt misschien niet erg gevaarlijk, via die wekker heeft een hacker weer toegang tot andere apparaten in het netwerk. Security is nog vaak een ondergeschoven kindje, maar wordt steeds belangrijker.

2. Future proof
Een eindproduct kan nu wellicht goed werken en veilig zijn, maar hoe zit dat in de toekomst? Ben je voorbereid op naderende ontwikkelingen en technologieën? Houd je nu vast rekening met bijvoorbeeld de overgang van een binair naar een tertiair systeem, of met de komst van nano-transacties via cryptocurrency? Een goede voorbereiding kan in de toekomst een hoop kopzorgen besparen.

3. Betrouwbaarheid
Ken je die user case van de geautomatiseerde voerbak, die de kat iedere dag van de juiste hoeveelheid voer voorziet? Als die voerbak een storing heeft, krijgt de kat geen eten. Gebeurt dat terwijl je op vakantie bent, dan loopt het met de kat niet goed af. Zorg er dus voor dat je product betrouwbaar is. Zorg voor een vangnet bij storingen, laat het uitvoerig testen, gebruik de juiste protocollen en sluit zoveel mogelijk scenario’s uit.

4. Energie
Een netwerk van verbonden apparaten verbruikt energie. Dat zien gebruikers terug in de accu- of batterijduur, of op de energierekening. Een gunstig energieverbruik is, afhankelijk van het product, op z’n minst een ‘nice to have’ en mogelijk een must.

5. Artificial Intelligence (A.I.)
Artificial Intelligence is lang niet altijd noodzakelijk. Een systeem dat zelf data analyseert, constant leert en zich aanpast aan de omstandigheden kan wel zeer interessant zijn in een IoT-setting.

6. Data-gebruik en analyse
Last but not least: IoT draait om data. Zorg ervoor dat data inzichtelijk en bruikbaar is, op de juiste manier wordt geregistreerd (met oog voor privacy-wetgeving) en gebruikt wordt voor de juiste doelen.

Bovenstaande punten geven wat handvatten wanneer je aan de slag gaat met het zoeken naar de juiste IoT development partner, of dat nou via Outsourcing Hub of via een andere manier is.

Overigens kun je Outsourcing Hub gewoon gratis proberen!

Kies ook voor Outsourcing Hub

Inmiddels is Outsourcing Hub uitgegroeid tot een volwassen systeem met meer dan 100 geregistreerde IT-providers en wordt er al op meer dan vijftig datapunten gematcht. Bent u benieuwd wat Outsourcing Hub voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen? Hoeveel tijd en kosten u kunt besparen?

Maak dan een gratis account aan, maak uw keuze hieronder.

Ik werk voor één bedrijf

Wij besteden delen van onze IT uit, of overwegen dat te doen. Ik werk als CIO, IT-manager, sourcing / vendor manager, inkoper, contract manager, category manager, of in een soortgelijke functie.

Ik ben CIO of ICT-inkoper bij één bedrijf

Ik werk voor meerdere bedrijven

Mijn werk bestaat uit het adviseren van klanten inzake IT en/of IT outsourcing. Ik ben onafhankelijk en werk als zelfstandige (ZZP) of ik werk voor een adviesbedrijf met meerdere consultants in dienst.

Ik ben adviseur voor meerdere bedrijven

Outsourcing Hub heeft de grootste en meest up-to-date database voor IoT development.